Klassikkoauto: Pikkuruinen Pompannappi

Fiat 600 esiteltiin vuonna 1955 korvaamaan jo vuodesta 1936 tuotannossa ollut, vanhahtava erillisillä lokasuojilla toteutettu pikkuauto Fiat 500 Topolino. Uusi 600 oli myös hyvin pieni, pituus vain 3,2 metriä, leveys alle 1,4 metriä ja akseliväli tasan 2 metriä.

Taakse sijoitettu 633 cc:n 4-sylinterinen vesijäähdytteinen voimanlähde tuotti vain hieman yli 20 bruttohevosvoimaa. Se oli vähän, mutta aikakauden pikkuautolle tyypillinen lukema ja enemmän kuin Topolinossa. Huippunopeus jäi lukemaan 95 km/h, mikä 50-luvulla riitti pääasiassa kaupunkikäyttöön ja maaseudun mutkaisille pikkuteille ajatellulle ajokkille. Nelivaihteisen manuaalivaihteiston ykkönen ei ollut synkronoitu.

Vanhojen kaupunkien kujille sopivan pieniin ulkomittoihin oli ahdettu tilat neljälle, pienikokoiset ja ohutselkänojaiset istuimet auttoivat senttien löytämisessä. Alkupään 600:ssa oli takareunastaan saranoidut ns. kaappariovet, joita myös itsemurhaoviksi kutsuttiin.

Fiat 600:n pohjalta kehitettiin myös Multipla, tila-auton tyyppinen pieni ikkunabussi. Sen kolmella penkkirivillä oli yhteensä kuusi matkustajapaikkaa. Sitä valmistettiin 1956–1965.

Vuonna 1965 Fiatin moottori kasvoi 767-kuutioiseksi tehon noustessa 32:een bruttohevosvoimaan.

Huippunopeus kasvoi 110 km/h:ssa, ja kiihtyvyys parani merkittävästi, vaikka se edelleen oli nykystandardien mukaan aneeminen.

Vuonna 1965 myös ovien aukeamissuunta turvallisuussyistä muutettiin, vaikka pikkuautossa aikaisempi toteutus olikin mahdollistanut helpomman kulun sisään. Samaa tekivät muutkin autovalmistajat ”kaappariovimalleilleen”.

Fiat 600 -mallia myyntiin Suomeen noin 70 000 kappaletta. Se oli markkinoiden edullisimpia automalleja ollen Mossen, Rättärin, Rellu Nelosen ja Warren hintaluokassa. Suosittu auto sai useita lempinimiä, kuten Pompannappi, Kusiainen ja Maantiepaise.

Virityspaja Abarth valmisti auton pohjalta erilaisia Fiat-Abarth -malleja kilpakäyttöä ajatellen.

Ne ovat nykyään niin keräilijöiden kuin historic-luokissa kilpailevienkin suosiossa.

Fiat 600:tta valmistettiin Italian ohella Etelä-Amerikassa Argentiinassa ja Chilessä sekä Espanjassa nimellä Seat, Länsi-Saksassa nimellä Neckar ja Jugoslaviassa nimellä Zastava. Italiassa valmistui noin 2,7 miljoonaa vuosina 1955–1969. Muualla tuotanto jatkui pidempään ja ”ulkomaalaisia” 600-versioita tehtiin noin 4,9 miljoonaa yksilöä.

Kirjoita vastaus

Scroll to Top